Instalații de peletizare lemn

Linia de peletizare pentru rumeguș este destinată compactării rumegușului sub formă de peleți în vederea arderii în instalații de încălzire.
Această linie de peletizare pentru rumeguș este frecvent precedată de instalații (tocare, sortare, uscare, etc.) care aduc materialul lemnos disponibil sub diverse forme la forma de rumeguș peletizabil.
Umiditatea rumegușului pentru peletizare se recomandă a fi sub 14% umiditate relativă (% raportate la masa materialului complet uscat).

Componentele liniei de peletizare rumeguș:

  • rafinator - mărunțește rumegușul până la dimensiunile favorabile peletizării
  • stocare intermediară – siloz tampon de rumeguș uscat, prevăzut cu sistem de descărcare pentru rumegusul rafinat transportat pneumatic și cu sistem pentru filtrarea suplimentară a aerului folosit
  • echipamente pentru presare – folosite pentru presarea peleților din materialul mărunțit.
    Include melc transportor, siloz pentru material, dozator, sistem de umidificare, amestecător, presa de peleți cu matrița și role, transportor cu cupe, răcitor, sortator, ciclon, filtru, sistem de gresare a rolelor presei, tubulatura din metal si plastic
  • sistem de stocare și ambalare a peleților - include banda de transport, siloz pentru peleți cu dozator descarcare in saci big-bag sau însăcuire la volume mici, cântar electronic, etc.
  • tablou electric de comandă și control – asigură protecția motoarelor electrice și comanda acestora în funcție de parametrii optimi de funcționare; este prevăzut la exterior cu aparatură de comandă, semnalizare și afișare a parametrilor principali.

Kenobi srl vă ajută să realizați o investiție productivă, cu eficiență financiară bună și amortizare cât mai rapidă. Dimensionarea și proiectarea soluției proprii fiecărui client se face pe baza datelor furnizate de către acesta (descarcă chestionar) integrând echipamente de la diverși producători cu experiență.
Pentru a elabora oferta pentru o linie de peletizare vă rugăm să descărcați și completați chestionarul în format PDF și trimiteți prin fax (+40-261-710 852) sau mail (info@remove-this.kenobi.ro). Veți fi contactat de un membru al echipei noastre.

Pentru peletizare aveți nevoie de rumeguș cu un conținut de umiditate sub 14%. Dacă nu dispuneți de rumeguș uscat linia de peletizare trebuie completată cu un uscător rumeguș.


Click aici spre uscător rumeguș și tocătură de lemn

Informații generale despre peleți și peletizare

Termenul “pelet” desemnează în mod uzual o bucată mică de material, uzual de formă cilindrică, obținută prin comprimarea unui material original.
Peletizarea este procesul industrial de obținere a peleților folosind, de obicei, o presă de extrudare care presează materia primă cu ajutorul unor role prin orificile cu anumite dimensiuni ale unei matrițe de extrudare.
Peleții din biomasă utilizați pentru ardere în instalații de încălzire provin în mod uzual din lemn sau paie și au caracteristici diferite în funcție de materialul din care provin și calitatea acestuia. În normative internaționale peleții sunt împărțiți în clase de calitate, cu recomandări de utilizare diferite, în funcție de dimensiunile lor, conținutul de cenușă și de diverse componente chimice. Dintre avantajele utilizării peleților putem aminti că se pot utiliza în instalații cu alimentare automată și că, datorită comprimării, oferă o cantitate mare de energie la un volum redus.

Peleții obținuți din lemn au în general caracteristici superioare celor din paie fiind recomandați și utilizării în instalații casnice pentru arderea peleților (sobe, cazane, etc.), în special atunci când conținutul de cenușă este foarte redus (sub 0,5%). Dimensiunile uzuale sunt diametre de 6 sau 8 mm cu lungimi sub 40 mm.
Peleții din paie, datorită conținutului ridicat de cenușă și a unor elemente chimice corozive, se recomandă în instalații industriale sau concepute special pentru acești peleți. Din punct de vedere energetic sunt asemănători cu cei din lemn. Din majoritatea speciilor de lemn și din paie, în instalații potrivite, se pot obține peleți fără a adauga lianți sau aditivi.