• Pellet gyártó komplex berendezés szalma, fűrészpor, lucerna, tápok, csirketrágya stb feldolgozásával

  • A sikeres termelés kulcsa az OGM-1.5A pellet prés

  • Szalmabála aprító és szalma pellet gyártó berendezés

  • Radviliskis Machine Factory - 40 éves tapasztalattal rendelkezik a pelletáló gyártósorok tervezésében és kivitelezésében

A szalma pellett gyártó gép szalmaaprítékból préseli a pellettet. A pelettáló gép által gyártott szalma pellett fűtőanyagként vagy alomként használható fel. 

A szalma pellett gyártósor kiindulóanyaga a bálába tömörített szalma. A szalmabála könnyen maipulálható, minimális személyi igénnyel társul. A pellettáláshoz felhasználható szalma relatív nedvességtartalma 16-18% között kell legyen. Ezt a technológiai vonalat repce, napraforgó, tőzeg, maghéjak vagy más anyagok pellettálásához is alkalmazható. 

Tovább a szalma pellettet gyártó gépzor bemutató oldala felé...

Pellet gyártása szalmából

Ez a típusú pelletáló vonal alapanyagként szalmát használ fel a pellet előállításához. A szalmából készült pellet állatalomként használható fel, ugyanakkor - a megfelelő kazán kiválasztásával - fűtési célra is alkalmas.
A szalma pelletálására kialakított pelletáló vonalat a betakarításkor a mezőgazdaságban  leggyakrabban készített nagy,  kerek bála kezelésére alakítják ki. A cél a mechanizált bálakezelés és a minimálisra csökkentett személyzet.
A szalma 16 és 18% közötti relatív nedvességértékkel kell rendelkezzen. Ugyanezt a pelletálási technológiát repce, napraforgómag, maghéj, más pelletálási alapanyagok préselésére is át lehet alakítani.

A fapellett gyártó berendezés a fűrészport préseli pellett formába, hogy aztán tözelőanyagként automata kazánokban hőt generáljon. 

Ezt a fapellett gyártó technológiai vonalat általában aprító, finomító, válogató és szárító berendezések egészítik ki, amelyek tulajdonképpen előkészítik az alapanyagot a pellettáláshoz. 

A pellett prés a max. 14% nedvességtartalommal rendelkező alapanyagot dolgozza fel. 

Tovább a fapellett gyártó gépsor bemutatóvonala felé ...

Általános információk a pellettálási folyamatról és a pellettről

A pellett megnevezés egy hengeres formájú, apró méretű anyagot jelöl, amely préselés útján jött létre. A pellett extrudáló prés segítségével készül, az alapanyagot görgők préselik keresztül a különböző lyukméretű extrudáló matricán. 

A biomassza pellettet automata kazánokban használják fel, hő generálására. A pellett különböző minőségi osztályokba sorolható, a hamu és más vegyi anyag tartalom szerint. A pellett nagy előnye, hogy kis mérete ellenére magas hőenergiatartalommal rendelkezik, tiszta anyag, egyszerúen manipulálható, automata kazánok tüzelőanyaga.

Amennyiben a pellett felhasználási célja a hőnyerés (fűtés) a fapellett alacsonyabb hamutartalommal rendelkezik (0,5% alatti hamutartalom), mint a szalma pellett. A pellett általában 6- 8mm átmérőjű, max.40 mmhosszúsággal rendelkező anyag. 

A szalma pellettet - a magas hamu, valamint egyéb korrózív alapanyagok miatt - inkább ipari felhasználásra ajánjuk. Tiszta alapanyag esetében kiváló alom készül a szalma pelletből.